Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tényleg belefulladunk az olcsó napelemekbe?

2016. szeptember 14. | Boros Viktor |  2940 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tényleg belefulladunk az olcsó napelemekbe?

A napokban járta be a sajtót az az írás, amely szerint lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe – erre a kissé szenzációhajhász felütésű hírre reagálunk cikkünkben.

A napokban járta be a sajtót az az írás, amely szerint lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe – erre a kissé szenzációhajhász felütésű hírre reagálnánk a cikkünkben.

A hazai médiákat is megjárt hír forrásaként a Bloomberg írása szolgál, amely kiemeli, hogy a túlkínálat egyébként a normál üzletmenet része a napelemes piacon. Azonban a panelgyártóknak mostanában valóban komoly túlkínálattal kell szembesülniük, amely abból adódik, hogy a világ napelemgyártása 18 százalékkal bővül idén, miközben a kereslet, főképpen Kínában csökken, miután az ázsiai óriásállam visszafogja a napenergia-hasznosítás támogatását.



A napelem-gyártók nagyobb és hatékonyabb gyárakat építenek folyamatosan, hogy lejjebb vigyék a panelek árát. Eközben a piacon éppen olyan jelek mutatkoznak, mint öt évvel ez előtt, amikor számos piaci szereplő kiszállt. Akkor a keresletet meghaladó ütemű termelésnövekedés jelentős konszolidációs hullámot váltott ki. Ugyanakkor a csökkenő panelárak felfuttatták ismét a keresletet, amire a válság túlélői a termelés növelésével reagáltak, ez vezethet most az újabb piaci sokkhoz.

Az öt évvel ez előtt talpon maradt gyártók ugyanis a piaci részesedésük növelésén fáradoznak, amihez nagyobb kapacitásra van szükség, ami végső soron árleszorító hatású. Az igazsághoz tartozik, hogy a napelemek iránti igény növekszik, csak a növekedés dinamikája csökken. Az idén úgy tűnik globálisan mintegy 67 gigawattnyi új panelt állítanak munkába, ami 27 százalékkal több, az előző évinél. A jövő évi növekedést a Bloombergnél 25, a 2018-ast pedig már “csak” 23 százalékosra becsülik.

Megkértük lapunk napelemes témákkal foglalkozó szakíróját, Boros Viktort, hogy kommentálja a hírt.

Az igazság az, hogy a napelemes piacokon mindig volt szezonalitás (erről már írtunk a VL-ben). Most például az egyik oka annak, hogy a napelem árak megzuhantak az, hogy Kínában 2016 júniusában lezárták az eddigi támogatási formát a naperőművek építésére. Ezt megelőzően volt egy időszak, amikor fix áron lehetett szerződni a zöld energia értékesítésére és ez a program zárult le a nyár elején.

Mivel az üzemeket (pl. a napelemcella gyárakat) leállítani több okból is problémás, így önköltségi áron vagy picit alatta folytatják a gyártók a termelést, ez látszik most meg a napelem árakon. Azonban novembertől megnyílik Kínában egy újabb tenderidőszak, ismét lesz támogatás a naperőművekre, így a kereslet ismét élénkülni fog és várhatóan megszűnik a nyomás az árakon.

Gazdaságilag olcsóbb a termékeket önköltségi áron eladni, mint leállítani az üzemeket és közben fizetni több ezer munkás bérét, tudva azt, hogy 4-5 hónap múlva újraindul a piac.

Egyébként a csökkenő áraknak hazánkban piacélénkítő hatása van, minél olcsóbb a napelem, annál könnyebben térül meg egy naperőmű - még támogatás nélkül is! A kibocsátás növelésével, az amortizációs időszak leteltével (nem kell annyit visszafizetni a bankoknak), a gyártók is olcsóbban tudnak termelni. Ahogy írtuk a már említett áprilisi cikkünkben, a jelenlegi technológiából próbálják a gyártók kihozni a maximumot, nem költenek a drágább (de nagyobb hatásfokra képes) napelemes technológiákra, így egyre olcsóbb az előállítási költségük.

Június óta kb. 10-14%-al lettek olcsóbbak a napelemek, de amikor újraindul a piac, akkor sem várható, hogy 5-6%-nál jobban visszadrágulnak a napelemek, azaz 6-7%-os hosszú távú árcsökkenés lesz megfigyelhető.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napenergia