Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Indul a doni atomerőmű

2016. augusztus 7. | Lantos Tivadar |  1360 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Indul a doni atomerőmű

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Az első rákapcsolódási teszt sikeres volt, a reaktor mintegy 240 megawattos villamos teljesítményszinten rövid ideig üzemelt.
A novovoronyezsi atomerőmű 6-os blokkja a 3+ generációs új orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 megawatt teljesítményű atomreaktor a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk, amelyből 34-et rendeltek a világon. Ilyen típusú reaktorból létesül majd kettő Pakson is.
A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint a blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort - közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, a Kotimex PR.
Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a teszt után. Úgy fogalmazott, hogy a bokk építési munkálatait megbízhatóan és biztonságosan végezték a kivitelezők, a reaktort működtető személyzet pontosan tudja és végzi a feladatát, az új blokk berendezései megbízhatóan és biztonságosan működnek.
Az új blokk üzembe állításával másfélszeresére nő a novovoronyezsi atomerőmű termelése. Az ipari méretű energiatermelés várhatóan az év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.
Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek - az Egyesült Államokban, Franciaországban és Kínában is -, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést.
A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos, mindenben megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek. A blokktípust számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →