Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Robotok szedhetik szét az atomerőműveket

2016. szeptember 5. | Lantos Tivadar |  2255 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Robotok szedhetik szét az atomerőműveket

Egyre több a már leállított vagy leszerelésre váró atomreaktor. A szétbontáshoz robotokat fejlesztene ki a Roszatom.

Egyre több a már leállított vagy leszerelésre váró atomreaktor. A szétbontáshoz robotokat fejlesztene ki a Roszatom.


A nyomottvizes (VVER) és a csatornatípusú, nagy energiakimenetű (RBMK) reaktorokkal felszerelt atomerőművek bontására és sugármentesítésre robotokat fejleszt a Roszatom. Az orosz állami atomenergetikai konszern 2030-ig szóló innovációs és korszerűsítési programjának ismertetője szerint ezt a célt 2025-ig kell megvalósítani, és addig kell kidolgozni a nukleáris létesítmények, reaktorblokkok leszerelésének, konzerválásának, valamint sugármentesítésének hatékony technológiáit. A nukleáris és sugárveszélyes objektumok üzemen kívül helyezése azonban nemcsak technológiai kihívás, de egyben óriási piaci lehetőség. Az atomerőművek és más nukleáris objektumok felszámolásának világpiacát 2014-ben 7,3 milliárd dollárosra becsülték, ám a Roszatom előrejelzése szerint egy ideig fokozatos bővülés várható. A következő években ugyanis egyre több reaktort készülnek üzemen kívül helyezni. A csúcsot 2019-re jósolják, a piac értéke akkor éri majd el a 8,7 milliárd dollárt, amely utána várhatóan csökkenni fog, de a becslések szerint még 2030-ban is hétmilliárd dolláros lesz.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AtomerőműErőművek