Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megújulók

Napelempiaci körkép

2014/5. lapszám | Nagy Norbert |  5502 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelempiaci körkép

Cikkünkben szeretnék rövid visszatekintést tenni az elmúlt évre vonatkozóan, és megpróbálunk némi előrejelzést adni 2014 várható napelem-piaci folyamataira.

Némi gyengélkedés és a 2012-es visszaesés után tavaly újra jó évet tudtak zárni a világ nagy napelemgyártói, érdemben növekedni tudott a világpiac. A 2013-as 37 GW új kapacitás-kiépítés az eddigi legmagasabb szám az új napelemes rendszerek telepítésében, amivel világszerte 136 GW-ra nőtt a teljes installált napelem- kapacitás. Ez 20%-os növekedést jelentett 2012-höz képest (1. ábra).

A világ legnagyobb napelemgyártói

Ha a gyártók oldaláról nézzük, akkor a legnagyobb gyártók még nagyobbak lettek: a top 10 legnagyobb napelemgyártó közel 40%-kal tudott növekedni az elmúlt esztendő során, azaz tovább folytatódott a trend, hogy a nagyok tovább nőnek – ebből következően a kis gyártók részesedése folyamatosan esik vissza. Nem véletlen, hogy emiatt továbbra is nagy a csődarány a kis gyártók között, hetente olvashatók a hírek kisebb ázsiai, amerikai cégek bezárásáról – európaiakról már csak ritkán –, egyszerűen azért, mert nem sok gyár maradt talpon az EU-ban.

A legnagyobb gyártók között az első helyen nincs változás a 2012-es eladásokhoz képest: ismét a Yingli a legnagyobb gyártó a világon. Egyet javítva korábbi pozícióján, ezzel második a Trina Solar, azaz a két kínai óriás továbbra is dominál a piacon: mindketten 3 GW feletti eladást produkáltak tavaly. A Sharp sok év visszaesése után újra komolyabban erősödni tudott, aminek főként a japán piac az oka, ahol minden hazai gyártó (így a korábban erősen visszaeső Kyocera is) óriási eladásokkal tudott újra növekedni. Nagyot lépett előre a kínai Jinko és még nagyobbat az OEM (bér)gyártásban erős ReneSola is.

A visszaesők a listán a JA Solar és a First Solar. A JA mindig is főleg cellagyártó volt (hasonlóan a ReneSola-hoz), mindketten pár éve próbálkoznak csak a modulpiacon is megvetni a lábukat. A First Solar pedig tulajdonképpen egész szépen tartja magát, az utolsó és egyetlen jelentős vékonyrétegű gyártóként – de ők már nem is adják el moduljaikat, hanem gyakorlatilag áramot adnak el, saját erőműveket építenek napelemeikből, főként az USA-ban.

Összességében tehát dominálnak a kínai gyártók: a top 10-ből heten is kínai cégnek számítanak (a gyártás vagy menedzsment jelentősebb része kínai), mellettük csak két japán cég a mostani, belpiaci felfutás miatt tartja jól magát, az egyetlen amerikai pedig a First Solar a tíz legnagyobból.

Európa már nem az első

Ha a földrajzi elosztást nézzük, akkor folytatódtak a korábbi évek trendjei: a korábban éllovas Európa elvesztette vezető helyét az új PV kiépítésekben, már Ázsia számít az első számú napelem-beruházónak. Míg 2011-ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, tavaly ez az arány már csak 28% volt. Eközben Ázsiában tavaly már a világ napelemeinek 57%-át telepítették, és az előrejelzések szerint a következő években is jelentős és folyamatos növekedés várható az ázsiai és óceáni régióban (2. ábra).

Ennek megfelelően tavaly a legnagyobb piac Kína volt 11,3 GW kiépítéssel, a második Japán 6,9 GW-tal, míg az USA a harmadik 4,8 GW-tal. A korábban évekig világelső Németország 3,3 GW kiépítéssel ma is a legnagyobb Európában, de világszinten már csak negyedik – és ez arányaiban is igen jelentős visszaesés, a német piac 57%-kal kisebb, mint 2012-ben. Európában a németek után Olaszország, Nagy-Britannia, Románia és Görögország építette ki a legtöbb napelemes rendszert. Mindez azt jelenti, hogy Európában a teljes energiamixből 3% a napelemes áramtermelés (csúcsidőben 6%), amiben azonban benne vannak olyan kis kiépítésű országok is, mint hazánk vagy Lengyelország (ezrelékekben mérhető csak). Jelentősebb kiépítéssel bíró országokban, mint pl. Németországban ma már a nappali csúcsidőszakban a villamos energia nagyobb részét nap- és szélenergia szolgáltatja.

A jövő a napelemé

Ha a rövidtávú előrejelzéseket nézzük, akkor idén is jelentős növekedés várható a világban: az IHS előrejelzése szerint 2014-ben 46 GW a várható összes új kiépítés, a Solarbuzz 50 GW-ra számít – ez 20-25%-os növekedést jelenhet majd a tavalyi évhez képest. A bővülés motorja Ázsia lesz, főként Kína napelemes programja növeli leginkább a világ PV kapacitását.

Még Európában is kisebb növekedést várnak az elemzők, 18 hónapos stagnálás és visszacsúszás után idén 11-12 GW lehet az új telepítés összteljesítménye. A német és olasz piacon kívül Nagy-Britannia, Belgium, Dánia, Franciaország húzhat bele, de általában sok kis országban várható kiegyensúlyozott növekedés (3. ábra).

Ami még világszinten jelentős, az a fejlődő országok térnyerése: az előrejelzések szerint 2017-re 10 GW fölé nőhet az ott telepített napelemek éves összteljesítménye, ami a mostani számok háromszorosa. Itt Dél-Afrika, Törökország, Brazília, Chile, Izrael és Thaiföld dinamikus napelemes növekedésére lehet elsősorban számítani.

Még hosszabb távra kitekintve: 2018-ra már át fogja lépni az évi 100 GW kapacitást az évente telepített napelemek összteljesítménye – azaz mintha évente 100 új paksi blokkot építenének szerte a világban napelemekből. Összegszerűen ez azt jelenti, hogy 4 év múlva a napelemes rendszerek piaca 50 milliárd dolláros lesz. Öszszességében tehát a világ minden táján további és folyamatos növekedés várható – még ha egyes országokban voltak és vannak is felfutások és hullámvölgyek, világszinten a napelemek egyre jelentősebb részben járulnak majd hozzá a villamosenergia-termeléshez.

Sajnos ez a hazai piacról nem mondható el, a hazai energiastratégia a múlt évszázad energetikai megoldásait támogatja kiemeltebben, a megújulókat inkább csak szóban. Egyedül az EU-s források és pályázatok tartják szinten a hazai napelemes piacot jelenleg, de komoly növekedést itthon egyelőre nem várhatunk.

NapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó