Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

A szolár kábelekről

2013/10. lapszám | Balogh Ádám |  16 661 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Korábbi lapszámainkban megtalálhatók a különböző napelemek, illetve egyes inverterek összehasonlító táblázatai, valamint számos publikációban, különböző megközelítésben foglalkozunk is ezen berendezésekkel, azonban ez idáig a napelemes rendszerek egy...

Korábbi lapszámainkban megtalálhatók a különböző napelemek, illetve egyes inverterek összehasonlító táblázatai, valamint számos publikációban, különböző megközelítésben foglalkozunk is ezen berendezésekkel, azonban ez idáig a napelemes rendszerek egyik fontos összetevőjéről kevesebb szó esett. A villamos szakma és az ipar egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált komponense, az energia átvitelt szolgáló vezetékek, kábelek. Talán mondanunk sem kell, hogy különböző feladatokra különböző típusú és kivitelű kábeleket használunk, ennek megfelelően a világ vezető kábelgyártói rengeteg speciális feladatra gyártanak kábeleket.

A naperőművek elterjedésével párhuzamosan, a speciális igénybevételek miatt (UV sugárzás, szélsőséges időjárás, állati kártevők stb.) jelent meg az igény, a szolár kábelek gyártására. Igaz ezek gyártása nem igényelt olyan komoly beruházásokat, mint az egyéb rendszerelemeké (napelemek, inverterek). A szolár kábelek a meglévő gyártástechnológiával és kapacitással problémamentesen legyárthatók.

Ezek a speciális kábelek – melyek gyártását szigorú szabványok és gyártási technológia betartásával végzik – az áramot termelő napelemek és inverterek villamos összekötését biztosítják, a napelemek által termelt egyenáram (DC) ezeken a kábeleken keresztül jut el az inverterekig.

Laikusként szemlélve azt gondolhatnánk, hogy ezek a kábelek bármilyen, külsőre hasonló, PVC borítású, rézvezetővel ellátott, megfelelő keresztmetszetű vezetékkel helyettesíthetők, azonban ez komoly tévedés, melynek következményeként mind a személy, mind a vagyonbiztonság területén vészhelyzet állhat elő! A nem megfelelően kivitelezett rendszer nagyon komoly tűzeseteket és égési sérüléseket, vagy akár halálos balesetet is okozhat, tehát nagyon fontos, hogy mindig megfelelően méretezett, az előírásoknak megfelelő szolár kábelt használjunk a kivitelezésekor. Igaz, ezek piaci ára magasabb a hagyományos vezetékeknél azonban speciális kialakításuk és műszaki jellemzőik teszik alkalmassá biztonságos felhasználásukat.

Ezek a kábelek alkalmasak kültéri fektetésre mind a tetőkön, mind a földön, bár közvetlenül földbe nem fektethetők. A kábelek halogénmentes, lángálló és alacsony égési osztályúak, emiatt a kábelköpeny anyaga speciális, a fenti tulajdonságokkal rendelkező térhálósított, rugalmas műanyagból készül. A kábelek – gyakran ónozott rézvezetőit – kettős szigetelés védi. Nem ritka, hogy telepítéskor, a különleges igénybevétel miatt, további mechanikai védelemmel is ellátják a kábeleket (gégecsövek, egyéb védőcsövek), bár erre vonatkozóan nincsenek kötelező érvényű előírások.

A szolár kábelek főbb jellemzői (részletesebb leírás a vonatkozó tanúsítványokban):

  • magas hőmérséklettűrési tartomány (-40…+90 °C),
  • kiváló UV állóság,
  • Umax DC: 1,8 kV (kiviteltől függően),
  • kiváló mechanikai szilárdság, időjárás és vegyszer állóság (sós víz, pára, savas eső stb.).

A kábeleket az alábbi szabványos keresztmetszetekben gyártják általában fekete, piros és kék színben – de a gyártók vállalják ezektől eltérő színek egyedi gyártását is: 2,5, 4, 6, 10, 16, 25, 35, 50, 70, 95, 120, 150, 185, 240 mm2

A napelemek általában el vannak látva az egymással történő összekötéshez szükséges kábellel és csatlakozókkal, viszont az egyéb szerelésekhez szükség lehet konfekcionált kábelre. Ma már minden jelentős kábelgyártó gyárt szolár kábelt, a kiszerelés gyártó függő, de általában 500-1000 m-es dobos kiszerelés a jellemző. Komolyabb mennyiség felhasználása esetén ettől nagyobb egységekben is rendelhető. Kisebb mennyiség rendelése esetén érdemes olyan kereskedő partnert választani, ahol igény szerint darabolják a gyári kiszerelést. Manapság a szolár kábeleket szinte már bármelyik villamossági kereskedésben be tudjuk szerezni, de előzetesen érdemes tájékozódni az adott kereskedő által forgalmazott kábel műszaki jellemzőiről és tanúsítványairól, mivel ezen a területen is elterjedt a silány minőségű termékek forgalmazása, melyek felhasználása komoly veszélyeket rejt.