Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. március

A túlfeszültség-védelem kialakításának új szemlélete II.

Kruppa Attila |  3842
1 5 (1)

A sorozatunk első részében áttekintettük a villámvédelmi szabvány követelményeinek megfelelő túlfeszültség-védelem létesítésének nehézségeit. A második rész egy olyan új módszert körvonalaz, amely segíthet a feltárt problémák megoldásában, különösen abban az esetben, amikor a védelem létesítésének a célja a gazdasági veszteségek csökkentése.

Mozgás- és jelenlétérzékelők III.

Nagy Ferenc |  15 356
1

A cikksorozat előző részeiben részletesen bemutatásra került az érzékelők működési elve, fő tulajdonságai, különleges funkciói, ideje hát, hogy a gyakorlat oldaláról megközelítve a kiválasztási folyamattal és a beállításokkal foglalkozzunk.

Réz kontra alumínium

Farkas-Bozsik Gábor |  47 242
8 4.86 (7)

Az életünk minden területén jelenlévő elektromos energia számtalan szolgálatot tesz nekünk. Szinte már észre sem vesszük a jelenlétét, nem úgy, ha szünetel a szolgáltatás. Automatikusan nyúlunk a kapcsolókhoz: legyen világos, legyen hűvös vagy éppen meleg, azonnal kapcsolódjunk az információs szupersztrádákhoz, és a felsorolás szinte végtelen lehetne. Az otthonokban, munkahelyeken nem láthatók azok a végtelen hosszúságú elektromos vezetékek, biztonsági és kapcsoló berendezések, amelyek kifogástalan műszaki állapota elengedhetetlen a biztonságos és folyamatos energiaellátáshoz.

Az Operaház ideiglenes díszvilágítása

Deme László |  3359
1 5 (1)

A karácsonyi időszakban nemcsak a szokásos ünnepi fények jelentek meg az Andrássy úton, hanem, aki egy kicsit jobban figyelt, észrevehette, hogy az egyik legszebb budapesti épületet külön is megvilágították. Amellett, hogy sokan jó érzéssel szemlélték az Operaház díszvilágítását, legalább ennyien észre sem vették a változást. Jellemző, hogy néhány ismerősöm azt hitte, hogy eddig is volt az épületnek díszvilágítása.

Villamos hálózati jelminőség vizsgálata

Németh Gábor |  9764
2 4 (1)

Napjainkban számos indok van arra, hogy mérjük és értékeljük a hálózatminőséget: a fogyasztókészülékek és a villamos elosztóhálózat poten-ciális egymásra hatása, külső elektromágneses interferenciák, villamos áramkörök között kialakuló rezonanciák és más egyéb tényezők. A rendszeres, szükség esetén folyamatos vizsgálat elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a káreseményektől és azok következményeitől megvédjük a fogyasztókat és magát a hálózatot.

Paksi Atomerőmű II. a reaktortól a konnektorig

Dr. Czibolya László |  4904
1 5 (1)

Amíg van, addig nem gondolunk rá, fontossága akkor válik nyilvánvalóvá, mikor nem jutunk hozzá, amikor bekövetkezik az áramszünet. Akár nappal van, akár éjjel, a villamos energia rendet tart életünkben. Hatással van munkánkra, időbeosztásunkra és még szórakozásunkra is. Körülöttünk szinte minden árammal működik. Nélküle a benzinkutak nem működnének, az üzletek pénztárgépei leállnának, az éttermek konyháiban nem tudnának főzni. Ennek a villamos energiának közel negyven százalékát Magyarországon a paksi atomerőmű négy reaktorában állítják elő.

Az intelligens almérőkről IV.

Szijártó Gábor Vass Péter |  4780

Cikksorozatunk előző részében foglalkoztunk az alméréssel kiegészített enegriamenedzsment-rendszer kiépítésének folyamatával. Bemutattuk azokat a készülékeket (mérőműszerek, áramváltók, számlálók, érintkezők, beavatkozók), amelyek szóba kerülhetnek egy installáció során, kiemelve a kommunikáció fontosságát. Mostani cikkünkben a MID-es almérők gyakorlati alkalmazásairól sorakoztatunk fel konkrét példákat.

Akinek nem inge, ne vegye magára!

Rátai Attila |  44 905
5 5 (4)

Villanytűzhelyes lakásokat építünk, hurrá! A megrendelővel megegyeztem, tolom a kínai cuccost, rakom a C16 A-es kismegszakítóra az 1,5 mm²-es MCu vezetéket, dől a lé. Mivel nagyon korrekt kivitelező vagyok, behúzom a villanytűzhely kiálláshoz az 5×2,5 mm²-es MCu-t, mindegyiken ott az egypólusú C16-os kismegszakító. Egyfázisú sorolósín, a fogyasztásmérő előtt 1×32 A-es védelem. A hálózatfejlesztési hozzájárulást is megspóroltam, ha a vevő akar, majd bővít. De miért bővítene? Elég 32 A a lakásra.

Kapcsolt termelés háztartási méretben I. Külföldi tervek és tapasztalatok

Chiovini György |  4283
1 5 (1)

A villamos energia előállításának egyik módja, hogy valamilyen tüzelő-anyagot elégetve, annak kémiailag kötött energiáját néhány lépésben villamos energiává alakítjuk át. Az elégetéskor a közvetítő-közeg energiát vesz fel, majd ennek felhasználásával mechanikai munkát végez. A mechanikai energia a generátorban alakul át villamos energiává. A hő-körfolyamatban nem tudjuk a hőenergiát teljesen munkává alakítani. A hő egy része hasznosítható, vagy hasznosítás nélkül a környezetbe távozik.