Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2007. június

A feszültség alatt lévő villamos berendezések oltása

Ferenczi Zoltán |  23 619
2 5 (1)

A feszültség alatt lévő villamos berendezések tüzeinek oltása napjainkban a tűzoltás egyik legellentmondásosabb területe. Léteznek már korszerű, az EU szabványi előírásainak megfelelően minősített, hazai tanúsító szervezet által kiállított Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvánnyal rendelkező oltóeszközök, hozzáférhető a feszültség alatt lévő berendezések oltásának jogszabályi hátterét megalapozó miniszteri rendelet, valamint létezik olyan létesítményi tűzoltóság is, ahol a feszültség alatti berendezések oltása ma már a kiképzési terv szerves része. Ugyanakkor a mindennapokban a feszültség alatt történő tűzoltással szemben komoly idegenkedés tapasztalható, pedig számos eset bizonyítja, hogy az időben megkezdett oltás megakadályozhatta volna a tűz eszkalációját, és jelentős anyagi kár bekövetkezését előzhette volna meg.

A bizalom ára

netadmin |  3123

Ezt láttam

netadmin |  4398

Kisfeszültségű villamos berendezések szabványsorozata

Lieli György |  9517
1

Szabványismertető cikksorozatunk a kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőkészülékek (MSZ EN 60947) tárgykörét befejezve a mindennapos gyakorlat szempontjából hasonló fontosságú „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések” című szabványsorozat tárgyalásával folytatódik.

Csatlakozó-berendezések üzembiztonsága III.

Az üzembiztonság összefüggő kérdései

Ádám Zoltán |  3155

E cikk előző két részében szó esett a csatlakozó-berendezések elemeiről, valamint funkciójukból eredően az üzembiztonság kérdésének kiemelt szerepéről. A szabványok előírásai mentén megvalósítható egyes megoldások is fel lettek vázolva, a háttérben szintén az üzembiztonság szempontjaival, ahol az egyes szempontok több ponton összefüggenek egymással.

A hőszivattyúkról

Béres Beáta |  3257

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a média a megújuló energiákra. A lakosság többségének viszont az egyre magasabb fűtési számlák és az április 10-től megpályázható állami támogatás hívta fel a figyelmét a hőszivattyúkra, mint alternatív fűtési lehetőségre. Ezzel kapcsolatban nagyon sok érdeklődő kereste fel a szakcégek standját is az áprilisban megrendezésre került Construma és Hungarotherm szakkiállításokon. A lakossági érdeklődők nagy része viszont még azzal a ténnyel sem volt tisztában, hogy mi is valójában a hőszivattyú, hogyan működik, illetve mely hőforrások energiatartalmát hasznosítja. Az alábbiakban ezekre a tényekre szeretnénk fényt deríteni.