Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Akár 50 ezer forint ösztöndíjat is kaphat, ha villamos szakmát tanul

2016. november 16. | Lantos Tivadar |  5100 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Akár 50 ezer forint ösztöndíjat is kaphat, ha villamos szakmát tanul

Az úgynevezett Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj azoknak a diákoknak nyújtható, akik az adott tanévben meghatározott hiányszakmákat államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben tanulják.

Hogy ezek pontosan melyek, azokra minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (mfkb) tesznek javaslatokat, majd ezekre bólint rá a kormány. Szinte minden megyében ott a villanyszerelő, vagy az erősáramú technikus, mint támogatott szakma.  Az ösztöndíjra a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányaikat folytató diákok attól a tanévtől válnak jogosulttá, amikortól az általuk tanult szakképesítést hiány-szakképesítésként határozták meg. A szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanuló esetében pedig érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi vizsga ágazatához tartozó, hiány-szakképesítésnek minősülő szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizenharmadik évfolyamon, a szakmai érettségi vizsga ágazatához nem tartozó - a tizenharmadik vagy tizennegyedik évfolyam valamelyikére vonatkozóan hiány-szakképesítésnek minősülő - szakképesítés szakmai vizsgájára felkészítő tizennegyedik évfolyamon jogosult ösztöndíjra.

Az ösztöndíj mértéke szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulmányok esetében az első szakképzési évfolyam első félévében egységesen havonta 10 ezer forint, ezt követően a további félévekben, ha a tanulmányi átlageredmény:

  • 2,51 és 3,0 között van, 10 ezer forint,
  • 3,01 és 3,5 között van, 15 ezer forint,
  • 3,51 és 4,0 között van, 20 ezer forint,
  • 4,01 és 4,5 között van, 27 ezer forint,
  • 4,51 és 5,0 között van, 35 ezer forint.

Az ösztöndíj havi mértéke szakgimnáziumi tanulmányok esetében, ha a tanulmányi átlageredmény:

  • 3,01 és 3,5 között van, 20 ezer forint,
  • 3,51 és 4,0 között van, 30 ezer forint,
  • 4,01 és 4,5 között van, 40 ezer forint,
  • 4,51 és 5,0 között van, 50 ezer forint.
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SzakmapolitikaVillanyszerelés