Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

86,43 millió forint munkavédelmi bírság az év első kilenc hónapjában

2016. december 6. | MTI |  2680 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

86,43 millió forint munkavédelmi bírság az év első kilenc hónapjában

A munkáltatói mulasztások közül kiemelkedő, 7,4%-os volt a villamosbiztonsági hiányosságok aránya.

Az ellenőrzött 12 508 munkáltató 80 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az év első kilenc hónapjában, a felügyelők 367 esetben összesen 86,43 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.

Január-szeptemberben az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése során 228 279 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és a dolgozók 67,3 százalékánál tapasztaltak rendellenességet, ami 0,9 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat - derül ki a jelentésből.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 29,3 százalékának súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia, ami 3,5 százalékpontos javulás 2015 első kilenc hónapjához képest. 

Az ellenőrzéseket elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, a bányászat és az egészségügyi, szociális ellátás területén végezték, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is.

Az összes intézkedés 58,9 százaléka munkavédelmi, 28 százaléka munkabiztonsági, 13,1 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt - közölték.

A munkáltatói mulasztások közül kiemelkedő volt a nem megfelelő munkaeszközök biztosítása, az intézkedések 8,0 százaléka erre a területre, 7,4 százaléka pedig a villamosbiztonsági hiányosságokra vonatkozott. A harmadik legtöbb intézkedést a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése miatt hozták a felügyelők, az összes eljárás 6,2 százaléka volt ilyen a jelentés szerint.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MunkavédelemSzakmapolitika